Brandveiligheid in de horeca: zorg voor een veilige keuken en dampkap

Wanneer je aan brandveiligheid in een professionele omgeving denkt, denk je  allicht vooral aan industrie en fabrieken. Toch is er ook in de horeca en meer bepaald in de keuken een verhoogd brandgevaar. De combinatie van (brandende) vetten en de hitte van de ovens en kookpitten kunnen een aanzienlijk risico met zich meebrengen. Gelukkig geldt ook hier dat een goed voorbereid man er twee waard is. Wij zetten daarom enkele do’s en dont’s op een rijtje en wijzen  je op je wettelijke verplichtingen. Zo sta jij in no time weer zorgeloos in de keuken.

Brandveiligheid begint bij de dampkap

Een van de grote risicofactoren in de keuken is de dampkap. Niet alleen zijn opgehoopte vetresten in de dampkap licht ontvlambaar, ook kan bij het ontstaan van brand het vuur  razendsnel richting dampkap gezogen worden met een schouwbrand tot gevolg. Het is daarom erg belangrijk om de dampkap steeds goed schoon te houden en de vetfilters elke drie maanden te reinigen, zeker niet te flamberen onder de dampkap en in geval van brand meteen de dampkap uit te schakelen.

Een verplicht automatisch blussysteem

Er is echter meer. Volgens het KB Basisnormen moet elke dampkap in de horeca voorzien zijn van een automatisch blussysteem als er een vethoudend recipiënt (friteuse) onder staat en als de keuken niet volledig afgescheiden is met een brandwerendheid van 60 minuten  van de rest van het gebouw. Aangezien dit compartimenteren zelden haalbaar is, moeten vrijwel alle keukens in België een blusinstallatie in de dampkap hebben. Daarbovenop eist de plaatselijke brandweer vaak ook dat andere toestellen (zoals braadsledes of grillades) mee geblust worden bij brand. Sterker nog, verzekeringen dekken vaak geen schade als dit systeem ontbreekt.

Kies het geschikte blussysteem

SomatiFIE biedt verschillende blusinstallaties die voldoen aan de regelgeving en zorgen voor optimale brandpreventie. We geven je hier alvast de twee meest gekozen opties, maar staan steeds klaar om je advies op maat te geven.

Foamtrace blussystemen
Dit systeem werd ontworpen voor keukens met brandbare vloeistoffen. Dankzij het schuimdeken over de brand, wordt de zuurstof afgesloten en zal het vuur uitdoven. Wij werken steeds met biologisch afbreekbaar schuim dat herontbranding voorkomt en minimale nevenschade veroorzaakt.

Watermist blussystemen:
Dit systeem wordt regelmatig gebruikt in grootkeukens en vernevelt water in kleine druppeltjes die de brand koelen en verspreiding tegengaan, zonder grote waterschade.

Welk systeem je ook kiest, het is erg belangrijk om je blussysteem jaarlijks te laten onderhouden door een gespecialiseerde firma zodat alles goed kan blijven functioneren. Regelmatige inspecties zijn daarom verplicht en helpen je om je zaak veilig te houden.

En verder?

Naast het installeren van een blussysteem, zal je horecazaak aan enkele andere veiligheidsvoorschriften moeten voldoen. Deze worden op gemeentelijk niveau bepaald dus het is aan te raden om contact op te nemen met je lokale brandweerdienst om op de hoogte te blijven van  de richtlijnen in jouw gemeente. Enkele elementen die we vaak zien terugkomen zijn de volgende:

  • Zichtbare pictogrammen evacuatie
  • Een werkend alarm- en waarschuwingssysteem.
  • Blusdekens in de buurt van keukentoestellen.
  • Voldoende en specifieke eerste interventiemiddelen
  • Regelmatige controles van noodverlichting en blusinstallaties.
  • Een up-to-date evacuatieplan en evacuatie-procedure

Hulp of advies nodig? Neem gerust contact op via info@somatifie.be voor meer info of advies op maat.