Produits
Produits
   Extincteurs
      Topline
      S-Line
      CO₂
      Supports
      Extincteur à poudre automatique
      MicroCAFS
   Armoires
      Armoires extincteur
      Armoires pour dévidoirs
      Autres armoires
   Dévidoirs et tuyaux
      Dévidoirs fixes
      Dévidoirs pivotantes
      Tuyaux pompiers
      Lances
      Autres dévidoirs
   Signalisation
      Pictogrammes
      Eclairage de secours
   Couvertures et détecteurs de fumée
      Couvertures coupe feu
      Détecteur autonome
   Hydrants
      Bouches d'incendie
      Hydrants muraux

Zijn brandblussers verplicht?

mercredi 28 août 2019 - 14u52
Somatifie helpt je graag verder bij de keuze van je verplichte brandblussers Somatifie helpt je graag verder bij de keuze van je verplichte brandblussers
There is no translation available.

Niet in elke situatie zijn brandblussers verplicht, maar in de meeste gevallen wel. Zeker wanneer je een gebouw beheert dat voor publiek en werknemers toegankelijk is. Dat is niet alleen een wettelijke eis, je vergroot er ook de (brand)veiligheid van je bezoekers, inboedel en gebouw mee. We vertellen je er graag meer over.

Wanneer zijn brandblussers verplicht?

In je eigen woning zijn brandblussers in principe niet verplicht. Toch zorg je met een gepaste brandblusser in huis preventief voor je eigen veiligheid en die van je bezittingen. Beschik je echter over een thuiskantoor in je woning waar je klanten of medewerkers ontvangt, dan zijn brandblussers wel verplicht.

Voor appartementen geldt een andere regelgeving. Ook daar wordt aangeraden om als bewoner een brandblusapparaat in je appartement te hebben, maar het is niet verplicht. Voor gemeenschappelijke ruimtes in appartementsgebouwen is een brandblusser dan weer wel verplicht.

In appartementsbouwen van na 1994 zijn brandblusapparaten hoe dan ook verplicht. Vanaf twee woonlagen moet je minstens één toestel per woonlaag voorzien. Gaat het over een ouder gebouw? Dan is het in feite niet verplicht, maar lees je brandpolis goed na! De meeste maatschappijen eisen dat er brandpreventie wordt voorzien. Voor de veiligheid van je bewoners en het gebouw doe je er toch goed aan om de nodige apparaten te voorzien.

Publieke gebouwen en werkplaatsen

Voor alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn – scholen, kantoren, winkels, restaurants, openbare gebouwen – is de wetgeving heel duidelijk: brandblusapparaten zijn verplicht, ook als er reeds brandhaspels aanwezig zijn. Dat is een goede zaak want brandpreventie heeft natuurlijk een invloed op ieders veiligheid.

Een brandblusser is pas doeltreffend wanneer het apparaat optimaal werkt. Daarom ben je wettelijk verplicht om de toestellen in publieke gebouwen en in appartementsgebouwen jaarlijks te laten keuren door bedrijven die gecertificeerd werden volgens NBN S21-050. Een klus die SomatiFie voor jou kan doen. Onze gecertificeerde onderhoudstechniekers bezorgen je jaarlijks een keuringsverslag dat je bijhoudt in je brandpreventiedossier  en dat je, indien nodig, aan de verzekeringsmaatschappij moet kunnen voorleggen.

Er bestaan brandblussers voor heel wat verschillende situaties maar voor brandpreventie in openbare gebouwen raden wij schuimblussers aan. Blussen met schuim werkt snel, eenvoudig en doeltreffend en laat bovendien relatief weinig schade na.

Wil je meer weten over onze diensten? Ben je op zoek naar professioneel advies of een ervaren firma in brandpreventie? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een aanbod op maat.