Somati FIE werkt aan mensgericht ondernemen met steun van:

ESF

Deze steun helpt ons om elke dag opnieuw te streven naar buitengewoon tevreden klanten en medewerkers.

5 tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

dinsdag 26 april 2016 - 18u46
Een open haard: gezelligheid troef, maar hoe vermijdt u dat het misloopt? Een open haard: gezelligheid troef, maar hoe vermijdt u dat het misloopt?

Een schoorsteenbrand ontstaat wanneer brandbaar materiaal in het rookkanaal vuur vat. Dat kan heel verschillende oorzaken hebben. Door een slecht onderhoud bijvoorbeeld, maar net zo goed doordat een vogel er zijn nest heeft gebouwd. Met onderstaande tips kan u de risico's makkelijk beperken.

1. Schakel een professionele schoorsteenveger in

Een regelmatig onderhoud van uw schoorsteen is broodnodig. Het is aangeraden om dit net voor de koudste periode van het jaar te doen. Bij intensief stoken laat u uw schoorsteen best meerdere keren per jaar vegen.

Bij sommige brandverzekering is een jaarlijkse veegbeurt zelfs verplicht. Kijk dit na en vraag uw schoorsteenveger indien nodig om een attest.

2. Doe aan voorverwarmen

Als uw schoorsteen te koud is, slaat er roet neer op de wanden. Dat roet kan vuur vatten. Daarom is het belangrijk uw schoorsteen voor te verwarmen met enkele aanmaakblokjes op een dun stuk aanmaakhout. Zo bouwt u het vuur langzaam op.

3. Gebruik het gepaste materiaal

Maak enkel gebruik van natuurlijk, droog en onbehandeld hout. Stop geen materialen in uw haard die er niet thuishoren. Dat geldt ook voor de brandstof: een schoorsteen is geen middel om afval te verwerken. Witte of kleurloze rook wijst op een veilige verbranding.

4. Plaats een schoorsteenkap

Een schoorsteenkap beschermt het rookkanaal tegen nesten en bladeren. Ook bij gashaarden is dit van belang. Schoorsteenbranden zijn zeldzamer bij gashaarden doordat er amper vervuiling is in het rookkanaal. Maar dit betekent niet dat er geen voorwerpen van buitenaf in het rookkanaal terecht kunnen komen.

5. Ventileer de ruimte

Uw schoorsteen zuigt lucht aan. Het is dan ook belangrijk dat de ruimte waarin de schoorsteen zich bevindt voldoende verse lucht bevat. Zorg daarom voor een ventilatiesysteem dat werkt naar behoren.

Maakt uw schoorsteen een vreemd lawaai? Schakel dan meteen de brandweer in.

Voor meer tips en informatie over schoorsteenbranden, kan u ons steeds contacteren. Graag geven we u een persoonlijk advies.