Somati FIE werkt aan mensgericht ondernemen met steun van:

ESF

Deze steun helpt ons om elke dag opnieuw te streven naar buitengewoon tevreden klanten en medewerkers.

Hoe nuttig is een EHBO- of AED-opleiding?

woensdag 26 juli 2017 - 10u18
Eerste hulp kan levensnoodzakelijk zijn Eerste hulp kan levensnoodzakelijk zijn

Dacht je er al eens aan om een EHBO- of AED-opleiding te volgen? Die kan ooit heel goed van pas komen.

AED en EHBO: wat is het verschil?

AED staat voor automatische externe defibrillator. Het is een toestel waarmee mensen met een hartstilstand kunnen worden gereanimeerd. De toestellen zijn beschikbaar in verschillende openbare gebouwen en bedrijven.

Dat EHBO de afkorting is van eerste hulp bij ongevallen (of ongelukken), dat is je waarschijnlijk wel bekend. Het staat voor de eerste hulp die je toedient bij bijvoorbeeld een flauwte, hartfalen of brandwonde.

Als elke seconde telt…

Bij hartfalen kan snel handelen het verschil maken tussen leven en dood. Uiteraard bel je de hulpdiensten als iemand een hartstilstand of –aanval krijgt. Maar ook de hulpdiensten hebben enige tijd nodig om tot bij het slachtoffer te komen. Het correct en snel toedienen van de eerste hulp of gebruik van een defibrillator kan levensnoodzakelijk zijn als elke seconde telt. Blijft iemand na een hartstilstand 8 minuten zonder revalidatie dan is de overlevingskans bijna nihil.

Niet alleen snelheid is belangrijk, ook correct toegepaste hulp is dat. En het probleem is dat slechts weinig mensen een EHBO- of AED-opleiding volgen. Jij zou dus op een dag wel eens het verschil kunnen maken.

Waar een opleiding volgen?

Voor een EHBO-opleiding is het Rode Kruis sinds jaar en dag een betrouwbare organisator. Het Rode Kruis biedt opleidingen aan voor individuele burgers. Voor het geld moet je het niet laten: de opleidingen van het Rode Kruis zijn gratis. Ook het Vlaamse Kruis biedt EHBO-opleidingen aan.

Daarnaast bieden verschillende organisaties EHBO-opleidingen aan specifiek voor bedrijven. Denk onder meer aan het Rode Kruis, Syntra en Mensura.

Speciaal voor kinderen bieden het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis ook aangepaste EHBO-opleidingen aan.

En dan zijn er nog de AED-opleidingen. Die kan je volgen bij onder meer het Rode Kruis, ADMB en Mensura.

Dit zijn slechts enkele van de mogelijke opleidingen. Online vind je er nog veel meer.

Benieuwd hoe onze producten jouw woning, bedrijf of school veiliger kunnen maken? Contacteer ons gerust voor meer informatie.