Hoe ga ik om met de lichamelijke en emotionele gevolgen van brand?

maandag 23 april 2018 - 14u35
Brand kan emotionele gevolgen hebben Brand kan emotionele gevolgen hebben

Wie ooit een brand meemaakte, weet dat die gebeurtenis lang kan blijven nazinderen. Lichamelijke letsels kunnen iemands leven grondig veranderen. Maar ook wie niet fysiek gewond raakt, kan heel wat emotionele gevolgen ondervinden.

Nazorg is cruciaal

Na een brand dragen veel slachtoffers nogal wat lichamelijke en emotionele gevolgen. Een goede nazorg is dan ook cruciaal om een zo hoog mogelijke levenskwaliteit terug te vinden. Daarbij wordt aandacht besteed aan fysieke en emotionele consequenties. De medische wetenschap is in die mate geëvolueerd dat slachtoffers van een brand mits goede nazorg vaak echt kunnen verder leven in plaats van enkel te overleven. Denk daarbij onder meer aan

  • Beweeglijkheid stimuleren door kinesitherapie
  • Behandeling van littekens door siliconentherapie
  • Behandeling van de huid met zuurstoftherapie
  • Haartransplantatie
  • Medische camouflage van littekens

Aandacht voor emotionele gevolgen

Nazorg bestaat zeker niet alleen uit fysieke revalidatie. Ook het mentale aspect is erg belangrijk. Slachtoffers van brand kunnen met heel wat gevoelens te kampen hebben, denk maar aan verdriet, angst of boosheid. Daarover praten is cruciaal. Dat kan met vrienden, familie of andere naasten. Maar het kan ook nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen. Slaapproblemen, posttraumatische stress of angststoornissen kunnen immers iemands leven danig beïnvloeden.

Waar vind ik hulp?

Verschillende ziekenhuis of organisaties bieden kwalitatieve hulp aan. Zo zijn er de gespecialiseerde brandwondencentra die nazorg aanbieden, zowel op fysiek als mentaal vlak. Organisaties als Oscare bieden die nazorg aan buiten een ziekenhuiscontext. Voor psychologische bijstand kan je via je huisarts ook op zoek naar een gespecialiseerde hulpverlener

Help brand voorkomen en zorg voor voldoende brandveiligheid bij je thuis, op het werk of in de lokalen van jouw vereniging. Contacteer ons vandaag nog en we bekijken samen wat Somati Fie voor jou kan betekenen.