Somati FIE werkt aan mensgericht ondernemen met steun van:

ESF

Deze steun helpt ons om elke dag opnieuw te streven naar buitengewoon tevreden klanten en medewerkers.

Eerste hulp bij brandwonden

vrijdag 21 juni 2019 - 11u27
Of het nu om kleine of grote brandwonden gaat, eerst koelen onder stromend water is steeds de boodschap! Eerst koelen onder stromend water is steeds de boodschap!

Heet vet, kokend water, een strijkijzer, het zijn allemaal alledaagse dingen in huis die je bij de minste onoplettendheid een vervelende brandwonde kunnen bezorgen. Zeker nu het barbecue seizoen weer volop aan de gang is moeten we extra voorzichtig zijn. Voorkomen blijft natuurlijk de beste remedie, maar wat doe je wanneer het kwaad is geschied? Somati FIE legt je graag uit wat je moet doen wanneer jij of iemand in je omgeving een brandwonde opliep.

Water, water, water

Laten we beginnen met het allerbelangrijkste: de brandwonde moet binnen de eerste 20 minuten worden afgekoeld onder stromend water. Lijkt logisch, maar er zijn toch wel enkele regels in acht te nemen. Zo moet je de wonde minstens 20 minuten onder het stromende water houden. Dat lijkt lang, maar het is de tijd die nodig is om de huid en de wonde af te koelen. Bovendien zal het koelen er ook voor zorgen dat de pijn onder controle blijft.

Hoewel veel mensen ervoor kiezen om de wonde onder koud water te houden is dat niet de beste optie. Het water moet een beetje lauw zijn: 25°C is ideaal voor een groter oppervlak als bijvoorbeeld het slachtoffer onder een douche moet gaan staan. Zo is 20°C ook nog goed en makkelijk te onthouden. Is de temperatuur lager, dan bestaat er een kans op onderkoeling wanneer je de wonde gedurende minstens 20 minuten onder water houdt. Zeker bij grotere wonden is dat een belangrijk aandachtspunt.

Ons geheugensteuntje bij het spoelen:

  • 20 cm van de wonde,
  • Binnen de 20 minuten na het oplopen van de brandwonde,
  • Lauw water van 20°C,
  • 20 minuten lang spoelen.

Het water zal ervoor zorgen dat de wonde niet verder kan inbranden en het helpt ook om nadien sneller te genezen. Draag je juwelen nabij de wonde? Dan verwijder je die het best. Dat geldt ook voor kledij om de wonde heen. Let op: als de kledij in de wonde kleeft, dan trek je die niet zomaar los. Mee koelen en nadien laten verwijderen is de boodschap.

Is de wonde het gevolg van een elektriciteitsbrand? Zorg dan dat het slachtoffer van de elektriciteitsbron werd weggehaald vooraleer je de wonde koelt met water. Gaat het om een verbranding met chemische stoffen? Dan koel je het slachtoffer best af onder de douche. Knip desnoods de kleren weg, maar trek er nooit aan!

Hoe een brandwonde verzorgen?

Brandwonden vragen om hygiëne. Voor je een wonde verzorgt moet je steeds grondig je handen wassen. Raak de wonde ook nooit aan. De verbrande huid is heel erg gevoelig voor besmetting. Gebruik bij iedere behandeling dan ook een ontsmettingsmiddel.

Gaat het om een kleine wonde, dan breng je na het koelen een laagje hydraterende zalf (bijvoorbeeld Flamigel) aan op een steriel gaas en dat leg je op de wonde. Vervolgens kan je met een verband het gaas op zijn plaats houden en de wonde beschermen.

Is de wonde groter of zit er nog veel vuil in? Raadpleeg dan zo snel mogelijk de huisarts voor verdere behandeling. Wanneer de brandwonde een diameter heeft van 10 cm of meer, dan ga je meteen naar een brandwondencentrum in je buurt. In geval van zware verbranding moet het slachtoffer in een zittende houding worden gesteld, ook bij het vervoer. De meeste spoedafdelingen in ziekenhuizen hebben de nodige expertise in huis om je verder te verzorgen.

Maar of de wonde nu klein of groot is, eerst koelen onder stromend water is steeds de boodschap!

Heb je vragen over brandpreventie of wens je één van onze blusopleidingen te volgen? Neem dan zeker contact met ons op voor een aanbod op maat.