Somati FIE werkt aan mensgericht ondernemen met steun van:

ESF

Deze steun helpt ons om elke dag opnieuw te streven naar buitengewoon tevreden klanten en medewerkers.

Denk ook op vakantie aan uw brandveiligheid

donderdag 25 juli 2019 - 13u24
Denk ook op vakantie aan uw brandveiligheid Bekijk onze tips voor een brandveilige vakantie

Tijdens de zomervakantie gaan we graag op reis. Lekker rustig en ontspannen genieten van een zorgeloos leventje. Maar ook tijdens je vakantie moet je natuurlijk rekening blijven houden met brandveiligheid. SomatiFIE geeft je graag enkele tips voor een brandveilige vakantie.

Voor je vertrekt

Wanneer je met vakantie vertrekt blijft je woning meestal een tijdje onbewoond achter. Toch wil dat niet zeggen je er geen brand in huis kan ontstaan. Hou daarom rekening met onze tips vooraleer je de deur achter je dichttrekt.

  • Zorg ervoor dat er geen brandbare stoffen in direct zonlicht staan. Berg gevaarlijke stoffen en spuitbussen veilig op.
  • Schakel elektrische apparaten uit en trek zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Op die manier kan er geen kortsluiting, oververhitting of bliksemschade ontstaan. Je koelkast en diepvriezer laat je natuurlijk wel aangesloten al is het aan te raden om die bij langere afwezigheid ook af te sluiten.
  • Test of je brandbeveiliging nog goed werkt. Vervang eventueel de batterijen van je rookmelders en alarm.
  • Het kan nuttig zijn om iemand in de buurt een sleutel van je huis te geven. Zo kan er in geval van nood snel worden opgetreden.

Maar denk ook op vakantie aan uw brandveiligheid

Je wil je vakantie natuurlijk zorgeloos laten verlopen, dan doe je er goed aan om ook brandpreventie op reis te voorzien. Controleer bijvoorbeeld of de brandblusser in je wagen nog te gebruiken is en of de druk op het apparaat nog in de groene zone staat.

Ga je met de tent op reis, dan voorzie je die best ook van een rookmelder en een branddeken. Op hete droge dagen kunnen de temperaturen in de tent hoog oplopen. Let dan op met spuitbussen of andere chemische stoffen.

Kijk of de camping waar je verblijft voldoende brandblussers heeft voorzien en waar ze zich bevinden. Misschien zijn er ook branddekens ter beschikking. En bekijk alvast waar de verzamelplaats is voor in het geval van nood.

Ga je met de caravan of mobilhome, dan controleer je natuurlijk of de gasfles en de leidingen nog in pico bello staat zijn. Bekijk zeker ook de elektriciteitsleidingen. Zijn ze goed onderhouden en zal er geen kortsluiting ontstaan? Zorg in ieder geval voor een rookmelder, een brandblusapparaat en een branddeken.

Zelfs in je hotel en vakantiewoning doe je er goed aan om de positie van de brandblussers en het alarm te bestuderen. Weet waar de verzamelplaats is in geval van brand en zet alvast het nationale noodnummer in je telefoon. In de Europese Unie is dat het nummer 112, maar daarbuiten kan dat anders zijn.

Vakantietijd? Barbecue!

Heerlijk buiten barbecueën op vakantie, voor heel wat reizigers hoort een uitgebreide BBQ er gewoon bij. Toch let je op die momenten best dubbel op want zo’n grillfeest loopt al wel eens mis. Gelukkig hebben we enkele tips voor je klaarstaan.

Laat één iemand verantwoordelijk zijn voor het bakken. Die persoon drinkt geen alcohol om met een helder hoofd achter de hete kolen te staan. Maak het vuur bij voorkeur aan met aanmaakblokjes en gebruik op de hete barbecue al zeker geen brandversnellers.

Hou ook alcohol, huisdieren en spelende kinderen uit de buurt van het vuur. Zet het toestel op een stabiele ondergrond, op een afstand van brandbare materialen zoals stoelen met kussens of parasols. Hou ook brandblusser, blusdeken of een emmer water bij de hand om snel te kunnen blussen.

En dan hoef je enkel nog maar te genieten van jouw brandveilige vakantie! Meer weten over brandpreventie? Neem vrijblijvend contact met ons op.