Somati FIE werkt aan mensgericht ondernemen met steun van:

ESF

Deze steun helpt ons om elke dag opnieuw te streven naar buitengewoon tevreden klanten en medewerkers.

Waarom is een Fire Safety Audit aangeraden?

maandag 21 oktober 2019 - 11u45
Fire Safety Audit voor jouw bedrijf? In onze Fire Safety Audit gaan we na wat de beste brandbeveiliging is voor jouw bedrijf

Brandveiligheid is een essentiële voorwaarde waarbij ieder (bedrijfs)gebouw aan strikte richtlijnen is onderworpen. Zo ben je verplicht om in het gebouw voldoende brandblussers te voorzien en over een evacuatieplan te beschikken. Zo’n brandblusapparaten zijn overigens ook aan regelmatige keuring onderworpen.

Maar toch worden er heel wat risico’s over het hoofd gezien, simpelweg omdat je als eigenaar of bedrijfsleider niet alle gevaren kent en moeilijk kan inschatten wat voor jouw situatie de beste brandbeveiliging is. Daarom is een Fire Safety Audit zeker aangeraden voor jouw bedrijf. We vertellen je er graag meer over.

Onze Fire Safety Audit

Ieder gebouw is anders en daarom verschilt ook brandbeveiliging van locatie tot locatie. Want naast de wettelijke voorziening van brandblussers of haspels bepaalt de bedrijfsactiviteit ook wat de beste brandbeveiliging is.

Daarnaast moet de signalisatie en het evacuatieplan logisch en zichtbaar zijn. Somati FIE voert daarom Fire Safety Audits uit waarin onderstaande elementen onder de loep worden genomen:

  • De audit van de eerste interventie: hierin wordt de actuele en gewenste situatie voor brandbestrijding bekeken.
  • Signalisatiestudie: tijdens deze rondgang bekijken we de pictogrammen en de evacuatieplannen.

Audit eerste interventie

Tijdens het eerste deel van de Fire Safety Audit bekijken we de bestaande brandbeveiliging: zijn de blussers en haspels aanwezig volgens de wettelijke voorschriften, zijn de toestellen gecontroleerd,… Je krijgt van ons een rapport met eventuele tekortkomingen.

Uiteraard hoeft de Audit niet altijd voor een bestaande situatie worden uitgevoerd. Ook wie een nieuwbouw heeft of renoveert kan bij ons terecht. In dat geval bekijken we de plannen grondig en maken een voorstel op maat.

En natuurlijk mag je van ons ook aanbevelingen verwachten die het veiligheidsniveau van jouw gebouw sterk verhogen.

Signalisatiestudie

In deel twee van de Fire Safety Audit wordt de signalisatie van de brandbeveiliging en de evacuatie bestudeerd. In de eerste plaats kijken we naar de aanduiding van de eerste interventiemiddelen. Is de locatie van de blussers goed zichtbaar? Worden de wettelijke pictogrammen gebruikt?

Maar daarnaast wordt in deze fase ook het evacuatieplan bekeken. We kijken na of de vluchtwegen vrij zijn, of alle signalisatie correct werd aangebracht en – indien je dit wenst – controleren we de evacuatieverlichting. Door middel van een studie op plan geven wij correcte informatie aangaande de plaats en aanwending van de vereiste veiligheidssignalisatie: brand, evacuatie en evacuatieplannen.

Wil je ook zo’n grondige analyse over de brandveiligheid van jouw gebouw? Contacteer ons dan voor een professionele Fire Safety Audit.