Somati FIE werkt aan mensgericht ondernemen met steun van:

ESF

Deze steun helpt ons om elke dag opnieuw te streven naar buitengewoon tevreden klanten en medewerkers.

Hoe lithiumbranden in bedrijven en hotels voorkomen en oplossen?

donderdag 26 maart 2020 - 11u56
Lithium-ion kluis Wees alert voor het stijgend aantal lithiumbranden in bedrijven en hotels. Somati FIE biedt oplossingen om brandschade te voorkomen of te beperken!

Steeds vaker krijgen bedrijven en hotels te maken met branden die het gevolg zijn van oververhitting van lithium batterijen. We staan er namelijk amper bij stil dat we toestellen met zulke batterijen soms urenlang aansluiten op het elektriciteitsnet en dat houdt een groot risico is. In dit blogbericht vertellen we je meer over het voorkomen en bestrijden van lithiumbranden in bedrijven en hotels.

Lithium branden: steeds groter risico

We hebben allemaal toestellen in huis of in bedrijven met oplaadbare lithiumbatterijen. Zowat iedereen heeft vandaag een smartphone en door de groei van het aantal elektrische wagens en fietsten beschikken de meeste bedrijven en hotels over een laadpaal.

Eens thuis, op kantoor en of op hotel sluiten we onze toestellen via hun lader meteen aan op het elektriciteitsnet. Zo zijn we zeker van een volle batterij. Maar dat is niet zonder risico! De lithium batterij kan op termijn oververhitten en zelfs gaan branden.

Het aantal branden als gevolg van oververhitte lithium batterijen stijgt elk jaar. Bedrijven en hotels hebben het steeds moeilijker om dit soort lithium branden te beheersen. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom geven we je tips om lithiumbranden te vermijden of om de schade te beperken. Want niet elk brandblusapparaat is geschikt voor schade aan elektrische installaties.

Hoe een brandende batterij voorkomen?

Met deze simpele regels kunnen lithiumbranden bij bedrijven en hotels grotendeels vermeden worden.

  1. Gebruik de juiste spanning bij het opladen.
  2. Gebruik de originele laders die bij het product zijn geleverd.
  3. Gebruik geen defecte laders.
  4. Vermijd opladen met verlengsnoeren. 1 lader = 1 stopcontact.
  5. Laad batterijen overdag op.
  6. Plaats het apparaat tijdens het laden in de buurt van een rookmelder en voorzie een geschikt brandblusapparaat.
  7. Zorg voor voldoende ventilatie van de laadzones. Zonder verluchting ontstaat er ophoping van waterstofgas. Ventilatie verkleint de kans op ontploffingsgevaar.
  8. Plaats geen brandbare materialen in de buurt van de laadzone. Houd 1 meter afstand.
  9. Stop het opladen zodra de batterij vol is om warmteontwikkeling te voorkomen. Dit verlengt ook de levensduur van de batterijen
  10. Investeer in een brandwerende kluis voor het veilig opbergen van lithium-ion accu’s

Een brand- en inbraakwerende kluis is interessant voor het veilig opbergen van lithium-ion accu’s die zijn geschikt voor het opladen van e-bikes, laptops, elektrische scooters en smartphones. Deze kluis is voorzien van een automatische schuimblusser en heeft een brandweerstand van 30 minuten. Stroomvoorziening voor het opladen is eveneens voorzien.

Als bedrijf of hotel ben je wettelijk verplicht om brandpreventie te voorzien. In geval van brand zijn er dus brandblussers aanwezig. Maar let op: niet ieder toestel is geschikt voor dergelijke brand! Somati FIE informeert je graag over het type brandblusser dat het best geschikt is voor lithiumbranden.

Wil je meer weten over brandpreventie voor lithium branden? Ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor brandbeveiliging bij jouw bedrijf? Neem dan nu contact op met Somati FIE voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.