Somati FIE werkt aan mensgericht ondernemen met steun van:

ESF

Deze steun helpt ons om elke dag opnieuw te streven naar buitengewoon tevreden klanten en medewerkers.

Fluorvrije blusser

woensdag 1 december 2021 - 16u36
fluorvrije blusser

Meet your life-saving HERO, de enige fluorvrije blusser waar u ook lithium- én vetbranden mee blust!

PFOS, dit goedje, of moeten we zeggen slechtje, was de voorbije maanden alom tegenwoordig in de pers. Allicht komen de woorden ‘vervuilend’ en ‘slecht is voor onze gezondheid’ nu meteen bij u op, maar wat is PFOS juist? Wat is het verschil met PFAS en PFOA? En hoe zit het juist met PFOS en brandblussers? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

PFOS, PFAS, PFOA, PFWAT?

PFFF, wat een ingewikkelde termen, toch? Wel, eigenlijk valt dit best mee. PFAS is de verzamelnaam voor een groep van chemische fluorhoudende stoffen. En nee, niet de fluoride in tandpasta, maar wel een ijzersterke stof die gebruikt wordt in heel wat dagdagelijkse producten zoals schoonmaakmiddelen, textiel en vroeger zelfs de anti-aanbaklaag in pannen.

De PFAS zijn zo sterk dat ze ook wel eens de ‘forever chemicals’ genoemd worden, maar daar wringt meteen het schoentje. Ze zijn immers niet biologisch afbreekbaar waardoor ze in de aarde en ons lichaam blijven zitten, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Twee bekende stoffen in de PFAS-familie zijn het veelbesproken PFOS en zijn minder schadelijke broertje PFOA.

Wat met PFOS, PFOA en brandblussers?

Hier kunnen we kort over zijn: de brandblussers van Somati Fie bevatten GEEN PFOS. Vroeger werd deze stof inderdaad ingezet voor brandbestrijding, maar sinds 2002 worden schuimvloeistoffen op basis van PFOS niet meer gemaakt. Sterker nog, sinds 2011 is dit ook bij wet verboden in heel Europa. De mogelijke PFOS-vervuiling in brandweerkazernes waar in de media naar gerefereerd wordt, dateert dus ook van voor 2011.

PFOA wordt wel nog gebruikt, maar hier spreken we van een uitdovend verhaal. In onze vorige reeks schuimblussers maakten we immers gebruik van AFFF’s. Dit schuimvormende middel wordt aan bluswater toegevoegd waardoor het ideaal is voor vloeistofbranden. Naast schuim vormt het ook een dunne PFOA-film op de brandende vloeistof die zichzelf snel weer sluit als hij onderbroken wordt. Hiermee wordt de herontbranding enorm beperkt.

Toch zal PFOA weldra uit het bluslandschap verdwijnen. Vanaf 1 januari 2023 mag blusschuim met PFOA enkel nog gebruikt worden op locaties waar alle vrijgekomen schuimvloeistof opgevangen en verwerkt kan worden (bv. tankopslag of chemische industrie). Op 4 juli 2025 gaat een volledig verbod in en moeten de restvoorraden als gevaarlijk afval verwerkt worden.

HERO, een milieuvriendelijke brandblusser met het oog op de toekomst!

Somati Fie zou echter Somati Fie niet zijn als we niet al lang op zoek waren naar een manier om brandveiligheid optimaal te combineren met zorg voor mens en milieu. In het verleden lanceerden we reeds enkele fluorvrije blussers, maar met onze jongste telg, HERO, gaan we nog een stapje verder! Deze life-saving HERO is onze allereerste kwalitatief hoogstaande schuimblusser vrij van PFOS en PFOA, die u ook kan inzetten voor het blussen van lithium- én vetbranden (Klasse F). Een combinatie die momenteel ongezien is in de markt! Op die manier zorgen wij mee voor de brandbestrijding van de toekomst!

Nieuwsgierig naar de HERO?

Groot gelijk! Hou onze sociale media en onze website goed in de gaten. U vindt er extra informatie over deze kanjer en onze uitgebreide keuze aan andere fluorvrije blussers . Vindt u niet de info die u zoekt, neem dan zeker contact op met een van de specialisten van Somati Fie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 1. Voornaam*
  Gelieve uw naam in te vullen
 2. Achternaam
  Invalid Input
 3. E-mailadres*
  Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
 4. Telefoonnummer
 5. Postcode
  Gelieve uw postcode door te geven zodat we uw vraag meteen aan de correcte dienst kunnen doorsturen.
 6. Uw bericht*
  Gelieve een boodschap in te vullen
 7. *
  Ongeldige invoer