logo somatifie

Brand door elektrische toestellen: hoe vermijdt u het?

Contacteer ons

1 op 3 branden zijn te wijten aan een elektrisch defect. Maar met een correct gebruik van uw elektrische toestellen houdt u de risico’s laag. Onderstaande maatregelen helpen u dan ook om fatale woningbranden te vermijden.

Voldoende ventilatie

Bijna elk elektrisch toestel warmt op wanneer u het gebruikt. Vooral bij inbouwapparatuur is voldoende ruimte voor verkoeling essentieel. Let daarbij op dat u de ventilatieopeningen van uw apparatuur niet afsluit.

Afstoffen… en nog eens afstoffen!

Stof en pluisjes zijn een sluipende oorzaak van woningbranden. Hete toestellen vol stof en vuiligheid zijn dan ook te vermijden.

Vooral uw droogkast verdient hier wat extra aandacht: reinig de filter steeds na iedere droogbeurt.

Geen toestellen in stand-by

Gaat u naar bed of verlaat u uw woning? Laat uw toestellen dan niet op stand-by staan, maar schakel ze volledig uit. Wasmachines en droogkasten hoeven ook niet te draaien wanneer u niet in de buurt bent.

De juiste snoeren

Gewone snoeren kunnen smelten in de buurt van hete apparatuur. Gebruik daarom speciale snoeren voor uw elektrische kachels of kookplaat.

Maak ook enkel gebruik van verlengsnoeren en verdeelstekkers met CE-markering. Waar mogelijk sluit u uw apparaten best meteen aan op het stopcontact. Sluit wasmachines en droogkasten nooit aan op een verlengsnoer.

Kapotte kabels meteen vervangen

Kapotte kabels leiden gegarandeerd tot kortsluiting. Kortsluiting ontstaat wanneer beschadigde kabels elkaar aanraken: de stroomsterkte wordt te groot en de elektrische draden worden te warm. Vervang ze dan ook meteen.

Ga zelf ook zorgvuldig om met uw kabels. Bevestig ze nooit met spijkers of nietjes aan de muur: hier bestaan speciale clips voor. En trek de stekker van een toestel niet via de kabel uit het stopcontact.

En verder?

De rest spreekt voor zich. Ga als een goede huisvader met uw toestellen om (stop bijvoorbeeld geen voorwerpen in uw microgolfoven die niet eetbaar zijn). En maak u vooral niet onnodig zorgen.

Vragen over brandpreventie in huis? Aarzel niet om ons te contacteren. We geven u graag een uitgebreider advies.