logo somatifie

Hoe stel ik een globaal brandpreventiedossier op?

Contacteer ons

Je hebt nog geen globaal brandpreventiedossier voor je bedrijf? Weet dan dat sinds het KB van 18/03/2014 over de brandpreventie op de arbeidsplaatsen is het verplicht om over zo’n dossier te beschikken. Het is trouwens niet alleen wettelijk verplicht, je bedrijf heeft er alle belang bij om zo goed mogelijk beschermd te zijn tegen brand. Want tegenwoordig worden nog te veel bedrijven in België slachtoffer van brand. Maar hoe begin ik aan een globaal brandpreventiedossier? In deze blogpost geeft Somati FIE je graag meer informatie.

Het brandpreventiedossier: wat staat erin?

Een goed dossier bevat alle elementen die nodig zijn voor een optimaal brandpreventiebeleid. Het voorkomen van brandrisico’s op arbeidsplaatsen is complex en vereist vaak het toepassen van diverse soorten preventiemaatregelen. Een efficiënt brandpreventiebeleid moet er voor zorgen dat al deze maatregelen een samenhangend geheel vormen.

Het is met dit doel voor ogen dat de werkgever gevraagd wordt een globaal brandpreventiedossier samen te stellen en regelmatig bij te werken. Dit dossier, met inbegrip van alle documenten bedoeld in de brandpreventie: evacuatieplan, interventiedossier, resultaat van de risico-analyse,…). Een globaal brandpreventiedossier bevat in de eerste plaats een uitgebreide risico-analyse brand. Op basis van deze risico-analyse kunnen preventiemaatregelen genomen worden. Die gebeurt tijdens een plaatsbezoek samen met één van onze specialisten.

Afhankelijk van jouw specifieke situatie en bedrijfsactiviteit wordt de risico-analyse voor brand uitgebreid met een signalisatiestudie. Als specialisten in brand weten wij precies welk type pictogram en welke wetgeving of norm van toepassing is. Door een studie op plan geven wij correcte informatie over de plaats en het gebruik van de vereiste veiligheidssignalisatie “brand en evacuatie”.

Belangrijk in het globaal brandpreventiedossier is het hoofdstuk over het interventiedossier voor de brandweer. Om de interventie van de openbare hulpdiensten te vergemakkelijken, ziet de werkgever erop toe dat hen een interventiedossier ter beschikking wordt gesteld aan de ingang van het gebouw. Hierin vinden de hulpdiensten snel alle informatie terug die ze nodig hebben om gepast in te grijpen.

Evacuatie en opleiding

Natuurlijk staat er in jouw globaal brandpreventiedossier ook informatie over je evacuatieplan. Elke werkgever is verplicht om evacuatieplannen samen te stellen en voldoende plannen op te hangen. En om alles vlot te laten verlopen doe je er goed aan om je medewerkers op te leiden in evacuatie- en blustechnieken. SomatiFIE organiseert opleidingen. Alle opleidingen worden gegeven door professionele instructeurs.

Zo’n dossier opstellen laat je dus best aan professionelen over. Bij Somati FIE zijn we gespecialiseerd in brandveiligheid en kunnen we jouw globaal brandpreventiedossier opmaken zodat het aan alle inhoudelijke en wettelijke eisen voldoet.

Alle onderdelen worden stuk voor stuk geanalyseerd en uitgeschreven. Bovendien mag je van ons ook advies verwachten over het verbeteren van je brandpreventie. Wij stellen niet alleen het dossier op, wij plaatsen en onderhouden ook al de noodzakelijke toestellen zoals: brandblussers, haspels, noodverlichting en branddeuren.

Wil je meer weten over het opmaken van jouw globaal brandpreventiedossier of laat je de brandveiligheid van je bedrijf graag professioneel analyseren? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en een aanbod op maat.