logo somatifie

Brandveiligheid in de keuken …

Contacteer ons

Brandveiligheid draait in eerste instantie om brand voorkomen, maar ook om een efficiënte brandbestrijding in geval van brand. Dat geldt ook voor brandveiligheid in de keuken. Helaas is de keuken één van de plaatsen waar het vaakst woningbrand uitbreekt. Daarom besteden we graag extra aandacht aan deze levensreddende tips voor meer brandveiligheid in uw keuken.

Eenvoudige brandpreventietips voor in uw keuken

  • Elke rechtgeaarde Belg houdt van frietjes. Dat willen we ook graag zo houden. Toch is het aangewezen om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen met frituurolie of frituurvet.
    Ververs regelmatig uw frituurvet. Hoe vuiler het vet, hoe makkelijker het vuur kan vatten. Bovendien zijn ook uw frietjes lekkerder, dus deze brandpreventietip heeft meteen ook een culinaire inslag.
  • Vat uw friteuse vuur of kookt het vet over? Probeer dan zeker NOOIT om deze met water te blussen of om de frituurpan uit de keuken te verwijderen. Zorg er daarentegen voor dat u in uw keuken altijd een brandwerend deken bij de hand hebt. Zo heeft u het vuur snel én veilig weer onder controle.
  • Een eenvoudige regel, maar daarom niet minder belangrijk: zorg er voor dat er geen stelen van pannen buiten uw fornuis komen. Zo vermijdt u dat u er per ongeluk tegenaan loopt wanneer u voorbij komt.
  • Vermoed u een gaslek? Zet dan EERST alle ramen open en draai de gaskraan dicht. Spoor nooit het lek op met een aansteker. Doe liever beroep op een professional of – indien u het toch liever zelf probeert – gebruik een sopje.
  • Heeft u een feestje? Let er dan op dat uw feestkledij mogelijk niet echt geschikt is om veilig te koken. Die blouse met ruches is oogverblindend, maar ook potentieel gevaarlijk om snel vuur te vatten. Besteed dus ook aandacht aan uw kleren als u kookt.

Door bovenstaande regels in acht te nemen en de juiste brandbestrijdingsmiddelen te voorzien voor mocht het toch fout gaan, vermijdt u mogelijk dat een keukenbrand ontstaat, of fataal afloopt. 
Vergeet overigens nooit regel nummer één bij brand: vermijd paniek!

Heeft u vragen over brandveiligheid, brandpreventie of brandbestrijding? Contacteer dan de experten van Somati FIE. Wij geven u graag professioneel advies.