logo somatifie

Dit is het nut van een verzamelplaats bij brand

Contacteer ons

Bij brand of een andere ernstige calamiteit in een openbaar gebouw of bedrijf volgt vaak een evacuatie. Het is dan erg nuttig dat alle aanwezigen verzamelen op een zelfde plek, de verzamelplaats. Ook bij evacuatieoefeningen gaat iedereen best naar deze centrale plek.

Wat is de verzamelplaats?

Een plek waar iedereen verzamelt bij een evacuatie. De plek is meestal buiten en wordt aangeduid met een specifiek verzamelplaats pictogram.
Dat pictogram is niet alleen te zien op de verzamelplek. Het wordt ook gebruikt op wegwijzers naar de verzamelplaats. En het is te zien op het evacuatieplan.

SomatiFIE Verzamelplaats
Begeef je bij brand naar de verzamelplaats
Evacuatie pictogram: verzamelplaats
Verzamelplaats pictogram

Waarom verzamelen op één plek?

Om levens te redden. En om een evacuatie vlot te doen verlopen. Dat zijn de twee belangrijkste redenen om op een verzamelplaats te verzamelen. Op zo’n plek kan de evacuatieverantwoordelijke makkelijk tellen hoeveel aanwezigen er zijn. Zo valt te achterhalen wie nog in het gebouw is en wie niet. Met deze info kan de brandweer gerichter en sneller te werk gaan.

Daarnaast liggen verzamelplaatsen meestal niet vlak naast een openbaar gebouw. Breekt daar brand uit, dan ben jij veilig. En de brandweer heeft meer plaats om zijn werk te doen.

Wat kan ik doen?

Als er een evacuatieoefening is, doe dan actief mee. Je steekt er nog iets van op. Volg bij een evacuatie alle instructies opGa zeker naar de verzamelplek, ook al ben je elders ook in veiligheid. Als je vaker op eenzelfde plek moet zijn, ga dan preventief na waar de verzamelplaats is. Probeer bovenal zo kalm mogelijk te blijven.

 

Wil je meer weten over onze verzamelplaats pictogrammen?

Contacteer ons vandaag nog en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.