logo somatifie

Hoe moet je een elektriciteitsbrand blussen?

Contacteer ons

Kortsluiting, oververhitting, er zijn verschillende oorzaken die elektrische apparaten vatbaar maken voor brand. Brand voorkomen door correct gebruik en onderhoud van je toestellen blijft natuurlijk de beste optie. Maar soms loopt er toch iets mis en vat het apparaat vuur. SomatiFIE geeft in deze blogpost tips en tricks over elektriciteitsbrand blussen.

Elektrische apparaten blussen

Hoewel de meeste brandblussers geschikt zijn voor het blussen van een elektriciteitsbrand, vraagt dit soort brand toch wel wat extra aandacht. Je toestel is namelijk aangesloten op netstroom en de kortsluiting kan schade toebrengen aan andere toestellen.

In het slechtste geval kan de brand doorslaan naar de elektriciteitskast. Het eerste wat je bij een brandend toestel doet, is de stroom uitschakelen. Misschien is het nog mogelijk om de stekker uit het stopcontact te halen, maar als de brand tot daar is doorgedrongen, schakel je hoe dan ook alle stroom uit.

Doe je dat niet, dan blijft het toestel onder spanning staan. En dat is gevaarlijk wanneer iemand het apparaat zou aanraken in een poging om het te blussen. Probeer zeker niet te blussen met water!

De juiste brandblusser om een elektriciteitsbrand te blussen

Zowel poeder-, schuim-, als CO2-blussers kunnen voor elektriciteitsbranden worden gebuikt. We zetten even enkele eigenschappen op een rij:

  • Poederblussers: Deze apparaten zijn zeer efficiënt om branden snel te blussen. Maar het poeder kan wel schade toebrengen aan het materiaal en de reiniging nadien is niet zo makkelijk. Let dus goed op de veiligheidsvoorschriften!
  • Schuimblusser: Het klinkt misschien verrassend om een elektriciteitsbrand te bestrijden met een vloeibaar materiaal, maar het schuim in een schuimblusser is niet elektrisch geleidend. Tenminste zolang de spanning minder dan 1000 Volt is. Dat staat steeds op het etiket vermeld. Daardoor kan je het toestel ook bij dit type brand gebruiken. Zeker bij heel lokale branden is dit een goede keuze. Hou wel de afstand tussen toestel en brandhaard in de gaten!
  • CO2-blusser: Dit apparaat neemt de zuurstof rond de brandhaard weg waardoor het vuur vanzelf dooft. Omdat een CO2-blusser weinig tot geen schade aanricht aan het materiaal is dit het ideale toestel om een elektriciteitsbrand te bestrijden. Somati FIE heeft een ruim aanbod CO2-blussers.


Wil je meer weten over het voorkomen en bestrijden van elektriciteitsbranden? Neem vrijblijvend contact op met SomatiFIE. Wij geven professioneel advies en bezorgen je een offerte voor brandpreventie op maat van jouw bedrijf.