logo somatifie

Fluorvrije brandblusser

Contacteer ons

Meet your life-saving HERO

De enige fluorvrije brandblusser waarmee je ook vetbranden en lithium branden blust!

De voorbije maanden was PFOS niet meer weg te denken uit de media. Allicht komen de woorden ‘vervuilend’ en ‘slecht voor onze gezondheid’ nu meteen bij je op, maar weet je wat PFOS juist is? En hoe het juist zit met PFOS en brandblussers? Wij zetten het graag op een rijtje.

PFOS, PFAS, PFOA, PFWAT?

PFAS is de verzamelnaam voor een groep van chemische fluorhoudende stoffen, een ijzersterke stof die gebruikt wordt in heel wat dagdagelijkse producten zoals schoonmaakmiddelen, textiel,… Deze PFAS zijn zo sterk dat ze ook wel eens de ‘forever chemicals’ genoemd worden. Ze zijn immers niet biologisch afbreekbaar waardoor ze in de aarde en ons lichaam blijven zitten, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Wat met PFOS en schuimblussers?

Hier kunnen we kort over zijn: de schuimblussers van SomatiFIE bevatten GEEN PFOS. Vroeger werd deze fluorhoudende stof inderdaad ingezet voor brandbestrijding, maar sinds 2002 worden schuimmiddelen op basis van PFOS niet meer gemaakt. Sterker nog, sinds 2011 is dit ook bij wet verboden in heel Europa. De fluorhoudende stof PFAS C6 wordt wel nog gebruikt, maar hier spreken we van een uitdovend verhaal.

Onze huidige schuimblussers voldoen wel aan de huidige wetgeving (Europese Directive 2017/1000/EU) aangezien de concentratie van de C6 moleculen onder de toegelaten norm van 25ppb ligt. Wij bezorgen je graag de nodige attesten hiervoor.

Toch zal ook de fluorhoudende molecule C6 weldra volledig uit het bluslandschap verdwijnen. Op dit moment is er al een EU wetgeving in de maak die de categorie C6 fluorsurfactants aan banden legt en voor de wetgever is een totaalverbod op dit type fluorhoudende stoffen tegen 2027 het einddoel. 

Er is geen twijfel dat in de toekomst alle fluorhoudende schuimvloeistoffen uitgefaseerd worden.

Fluorvrije schuimblussers? De SomatiFIE Hero(s) staan voor je klaar!
Lees hier het artikel

HERO, een milieuvriendelijke, fluorvrije brandblusser met het oog op de toekomst!

Wij hebben recent een schuimblusser ontwikkeld met fluorvrij blusschuim, dus compleet vrij van PFOS, PFAS en PFOA, die kan ingezet worden voor het blussen van brandklassen A (vaste stoffen) + B (vloeistoffen) + F (vetten) én zelfs Lithium.

Een combinatie die momenteel ongezien is in de markt! Deze schuimblusser heeft ook een interne coating zonder lasnaden en wordt nog unieker dankzij zijn fotoluminiscerend etiket. Kortom, een échte superheld dus!

De blusschuimtransitie raakt ook jouw bedrijf. Graag gaan wij samen met jou op zoek naar een plan  van aanpak: geleidelijk aan overstappen naar de schuimblusser van de toekomst, alles in één beweging vervangen of tijdelijk alsnog een transitie naar een fluorhoudend C6 concentraat?

Vind je niet de info die je zoekt, neem dan zeker contact op met een van de specialisten van SomatiFie via info@somatifie.be