logo somatifie

Hoe een blusdeken gebruiken?

Contacteer ons

De verspreiding van vuur vermijdt u door ervoor te zorgen dat er geen zuurstof bij de brand kan komen. Een eenvoudig hulpmiddel hierbij is een blusdeken. Dat dekt de vlammen snel en efficiënt af en is uitstekend geschikt voor de bescherming van personen of het blussen van kleine brandjes.
Hoe gebruikt u zo’n brandwerend deken het best. Wat zijn de do’s en de don’ts voor blusdekens?

Een blusdeken gebruiken: tips & tricks 

Een vrij voor de hand liggende tip is ervoor te zorgen dat u een blusdeken bij de hand heeft in ruimtes die gevoelig zijn voor kleine brandjes; denk daarbij in eerste instantie vooral aan de keuken. 


In geval van brand:

 1. Haal het blusdeken uit de houder en ontvouw het.
 2. Zorg er vervolgens voor dat u in eerste instantie steeds uzelf beschermt. Dat doet u onder ander door de bovenste rand van het blusdeken om uw handen te draaien, zodat die volledig door het brandwerend deken bedekt worden. Neem het deken daarvoor tussen duim en wijsvinger.
 3. Houd het blusdeken nu voldoende hoog en blijf er zelf volledig achter.
 4. Leg het blusdeken vervolgens rustig over de vlammen.
 5. Zorg ervoor dat de vlammen volledig worden bedekt, zodat er geen lucht meer bij kan.
 6. Laat het deken minstens een half uur liggen.

 

Gebruik van een blusdeken ter bescherming van een persoon:

 1. Verplaats het slachtoffer bij voorkeur niet.
 2. Wikkel het deken van boven naar onder om het slachtoffer.
 3. Laat het hoofd vrij. Om te vermijden dat er rook bij het gezicht komt, begint u direct onder het hoofd met het wikkelen.
 4. Wrijf voorzichtig van boven naar beneden.
 5. Koel nadat de vlammen gedoofd zijn het slachtoffer met water.

 

Vermijd:

 • Paniek
 • Bedwing uw nieuwsgierigheid en kijk niet te snel of het vuur effectief is gedoofd. Door het blusdeken op te tillen is er opnieuw toevoer van zuurstof en kan de brand opnieuw oplaaien.
 • Gebruik geen dekens die daartoe niet geschikt zijn. Een brandwerend deken of blusdeken is speciaal ontwikkeld om vuur te doven. Elk deken vermeldt ook voor welk type brand het wel of niet geschikt is.

 

Een blusdeken is erg efficiënt in de directe bestrijding van kleine branden en personen. Het zou standaard in elke keuken – of brandgevoelige ruimte – moeten aanwezig zijn. Brandwerende dekens zijn een kleine investering, zeker in verhouding tot de ellende die ze kunnen helpen voorkomen. Blusdekens zijn een onderdeel van de brandpreventie en brandbestrijding.

Heeft u vragen over brandveiligheid? Neem dan contact op met onze experts, zij helpen u graag verder.