logo somatifie

Hoe help ik de brandweer?

Contacteer ons

In noodsituaties is een snel ingrijpen van de brandweer vaak heel belangrijk. Jij kan daaraan helpen met deze eenvoudige tips.

Geef duidelijke info door

Ben je getuige of slachtoffer van een noodsituatie, bel dan 101 (politie) of 112 (ambulance en brandweer). Probeer rustig te blijven en geef de operator volgende info:

  • Wat is de juiste locatie?
  • Wat is er gebeurd?
  • Zijn er gewonden?
  • Wie ben jij?

Beëindig je oproep pas als de operator dat aangeeft. Hou je telefoon zoveel mogelijk vrij voor het geval de operator jou terugbelt. Meer info over noodoproepen vind je hier.

Laat de brandweer passeren

Uiteraard laat je een brandweervoertuig tijdens een interventie passeren. Maar soms kan je niet uitwijken. Laat daarom steeds voldoende afstand tussen jou en je voorligger, ook als je in de file staat. Het is niet alleen goed voor je eigen veiligheid. Je kan ook makkelijker uitwijken voor de hulpdiensten.

Zorg voor een zichtbaar huisnummer

Als het snel moet gaan, zijn duidelijke herkenningspunten heel belangrijk. Zorg voor een goed zichtbaar en leesbaar huisnummer aan de straatzijde.

Maak hydranten zichtbaar en bereikbaar

De brandweer koppelt haar pompen en voertuigen vaak aan op het waterleidingnet via hydranten. Deze boven- of ondergrondse brandkranen laten de brandweer toe om voldoende water te gebruiken bij het blussen. Zo kan je de brandweer helpen:

  • Zorg ervoor dat de signalisatiebordjes (de rode H) zichtbaar zijn: snoei overhangende takken, verwijder groenaanslag, meld ontbrekende bordjes
  • Zorg ervoor dat de hydranten bereikbaar zijn: parkeer nooit boven een ondergrondse hydrant, verwijder preventief zand, kiezels, onkruid en sneeuw van het hydrantdeksel

Benieuwd naar onze oplossingen voor brandveiligheidContacteer ons gerust.