logo somatifie

Steek niet zomaar zelf vuurwerk af

Contacteer ons

Binnenkort luiden we het nieuwe jaar in en daar hoort traditioneel vuurwerk bij. Hoewel op veel plaatsen heuse vuurwerkshows worden georganiseerd, steken heel wat mensen ook graag zelf vuurwerk af. Wij geven je enkele nuttige tips om dat zo veilig mogelijk te doen.

Stel jezelf de vraag: is het wel nodig?

Vuurwerk kan bijzonder gevaarlijk zijn en materiële en lichamelijke schade veroorzaken. Als je niet zeker bent dat je de boel onder controle zal hebben, begin er dan niet aan. De gevolgen kunnen dramatisch zijn: afgerukte vingers of ledematen, oogletsels, brandwonden of gehoorschade. Na een lekkere maaltijd in fijn gezelschap naar een georganiseerd vuurwerkspektakel gaan kijken is ook best gezellig.

Ga na of je vuurwerk mag afsteken

In sommige gemeenten is het verboden om zelf vuurwerk af te steken zonder vergunning. Die vergunningen worden in bepaalde gevallen enkel uitgereikt aan organisatoren die met professionele vuurwerkartiesten werken. Ook voor voetzoekers en wensballonnen kan een verbod gelden, met een GAS-boete als sanctie. Los van dat verbod kan je voetzoekers en wensballonnen best gewoon niet gebruiken. Voetzoekers laten mensen en dieren schrikken en kunnen bovendien gehoorschade veroorzaken. En wensballonnen kunnen dan weer brand veroorzaken.

Koop enkel gekeurd vuurwerk

Onlangs zat het nog in het nieuws: er is ook onveilig vuurwerk op de markt. Koop daarom gekeurd vuurwerk bij een betrouwbare handelaar. Pas op met online aankopen. Zit er geen Nederlandse gebruiksaanwijzing bij het vuurwerk, dan is het alvast niet goedgekeurd.

Zorg voor veilige omstandigheden

Bereid je vuurwerk goed voor. Steek het af op een open plek, ver genoeg van auto’s, bomen, dieren, toeschouwers en gebouwen. Stabiliseer de pijlen voor je ze afsteekt. Hou kinderen op een veilige afstand. En – heel belangrijk – blijf nuchter en rook niet als je vuurwerk gaat afsteken.

Zorg voor blusmiddelen

Er kan altijd iets mislopen. Hou dus water, een brandblusser en een branddeken bij de hand. Loopt er toch iemand brandwonden op? Spoel meteen en langdurig met lauw water en bel indien nodig de hulpdiensten.

Meer info over ons oplossingen voor brandveiligheidContacteer ons gerust.