logo somatifie

Veiligheidspictogrammen kopen? Dit moet je weten!

Contacteer ons

Je wil in je bedrijf of organisatie natuurlijk helemaal voorbereid zijn op het ergste. Veiligheid op de werkvloer is cruciaal en bij wet verplicht. Daar hoort ten eerste een duidelijke signalisatie bij. Een optimale signalisatie bestaat enerzijds uit een goed werkende noodverlichting, zodat een eventuele evacuatie vlot en veilig kan verlopen. Anderzijds zijn er ook de veiligheidspictogrammen die al evenveel levens kunnen redden.

Waarom veiligheidspictogrammen?

Jammer genoeg komen veiligheidspictogrammen als preventieve maatregel nog te vaak op de allerlaatste plaats. Dat terwijl ze net een heel belangrijke rol spelen. Want veiligheidspictogrammen waarschuwen ten eerste voor gevaar en potentiële risico’s. Daarnaast geven ze ook noodzakelijke richtlijnen mee voor veilig gedrag. Zo kan je de mensen op de werkvloer sensibiliseren en waakzaam houden.

Bij wet verplicht

Sommige veiligheidspictogrammen zijn bij wet verplicht en maken deel uit van de Europese of nationale regelgeving. Zo moet je alvast in elke ruimte de nodige evacuatiepictogrammen bevestigen. Ze duiden aan waar de nooduitgangen zijn en waar de mensen veilig kunnen verzamelen bij brandalarm. Ten tweede dien je de gebouwen ook steeds te voorzien van pictogrammen voor brandbeveiliging. Zo weet iedereen meteen de blusapparaten en het brandbeveiligingsmateriaal hangen als het ineens heel vlug moet gaan. 

Soorten pictogrammen

Veiligheidspictogrammen zijn er in verschillende maten, types en uitvoeringen. Uiteraard is elk pictogram gemaakt van materiaal dat schokvast en weerbestendig is. Ze moeten daarnaast gemakkelijk te begrijpen zijn en goed opvallen. Dat laatste is trouwens ook bij wet vastgelegd. Wij bekijken samen met jou wat voor jouw bedrijf of organisatie de beste keuze is.

Al onze veiligheidspictogrammen zijn ook verkrijgbaar:

  • in dwarse uitvoeringen (loodrecht op de muur)
  • fluorescerend, luminiscerend, vinyl zelfklevend of polystyreen
  • voor signalisatie van bijzondere ruimtes, risico’s en verdiepingen

De pictogrammen dienen op een passende hoogte en plaats te hangen die bovendien goed verlicht is en gemakkelijk toegankelijk. Als de natuurlijke verlichting tekortschiet, dan dien je daar ook zeker rekening mee te houden bij de keuze van het materiaal.

Krijg je graag meer advies over optimaal gebruik en plaatsing van de veiligheidspictogrammen bij jou op de werkvloer? Ook die service bieden wij!

Contacteer ons gerust voor meer info over onze diensten en producten.