Brandbeveiliging bij industriële keukens

In een (professionele) keuken moet je rekening houden met een verhoogd brandgevaar. Aangebrande vetten kunnen vuur vatten, kookpitten raken oververhit, idem voor de ovens. Logisch dus dat de brandbeveiliging voor keukens wettelijk werd vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Ben je op zoek naar een goede blusinstallatie voor je keuken die aan alle eisen voldoet? Lees dan verder in dit blogbericht.

Blusinstallatie voor elke keuken

Of je nu een keuken hebt in een restaurant, een bedrijfskeuken, een cateringbedrijf, school, ziekenhuis of frituur, iedere keuken is extra brandgevoelig. Daarom is een blusinstallatie niet alleen noodzakelijk, het is ook wettelijk verplicht.

Zeker wanneer er met vetten wordt gewerkt is het risico hoog. Die vatten snel vuur. De professionele, krachtige dampkappen in de keuken kunnen de vlammen nog groter maken en naar zich toe zuigen. Daardoor ontstaan grotere schouwbranden, met alle gevolgen van dien.

Een automatische blusinstallatie voor de keuken wordt geïntegreerd in de overkapping van de dampkap en gekoppeld aan de verplicht aanwezige rook- en brandmelders. Op die manier krijgen de brandende stoffen geen kans om zich verder uit te breiden.

Het is algemeen geweten dat brandende vetten niet met water mogen worden geblust. Daarom werken onze blusinstallaties voor de keuken met schuim, geschikt voor brandklasse F. Zo’n schuimblussers leggen in feite een laag over de brand waarbij de schade aan producten en materialen beperkt blijft.

Brandblussers in de keuken

Uiteraard wil je de veiligste situatie creëren voor je klanten en je medewerkers. Het verplicht maken van brandbeveiliging in de keuken is dus geen overbodige luxe. Daardoor is het aan te raden om naast de blusinstallatie ook extra brandblussers in de keuken te voorzien.

Kies je een brandblusapparaat voor in de keuken dan is het belangrijk dat je een toestel kiest dat voldoet aan de eisen voor keukenbranden die vallen onder de brandklasse F. De schuimblussers van SomatiFIE zijn gevuld met een ecologisch afbreekbaar blusschuim en zijn eenvoudig te bedienen.

Daarnaast is het in ieders belang dat de toestellen worden geplaatst op locaties die makkelijk bereikbaar zijn en waar het risico het hoogst is. Om dat te bepalen doe je best beroep op een professional die je kan adviseren over de beste toestellen en systemen voor jouw situatie.

Ben je op zoek naar een geschikte blusinstallatie voor jouw keuken en wil je graag professioneel advies en een vrijblijvend aanbod? Neem dan vandaag nog contact op met de specialisten van SomatiFIE.