Brandveiligheid bij het plaatsen van een kerstboom in huis

De kerstperiode is volop aan de gang. Dat betekent gezelligheid, warmte, een knisperende haard. En ook veel licht om de donkere dagen te verjagen, met allerlei kaarsjes en flikkerlichtjes. Maar plots gaat het mis. In minder dan een minuut zet een brandende kerstboom je hele woonkamer in lichterlaaie. Dergelijke rampen kan je nochtans vermijden, als je van tevoren aan verstandige brandpreventie doet.

Waarom een kerstboom vuur vat

Als je dacht dat enkel kerstbomen van kunststof gevaarlijk waren, dan dacht je verkeerd. Ook een echt exemplaar kan razendsnel vuur vatten en de vlammen verspreiden. Vooral als je hem niet goed verzorgt. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom een kerstboom in brand schiet:
  • Een slechte kerstverlichting lokt kortsluiting uit.
  • De kerstboom valt omver of wordt per ongeluk omvergeduwd.
  • De boom staat te dicht bij de verwarming of de open haard.

Tips voor een brandveilige Kerst

Vermijd een kerstboombrand door de verlichtingsslingers elk jaar goed te controleren op beschadigingen. Als er draadjes blootliggen, gooi de kerstlampjes dan meteen weg. Schakel de kerstverlichting ook altijd uit als je weg bent of gaat slapen. Opgelet met overvolle stekkerdozen die oververhit kunnen geraken. En zet vooral geen brandende kaarsjes vlakbij de boom. Zet je kerstboom op een veilige plaats in huis. Daar waar geen warmtebronnen in de buurt zijn en waar hij voor niemand in de weg staat. Onthoud: het gaat er niet om de grootste boom te hebben, maar wel de veiligste. Zoek er dus eentje uit die ruimschoots in de kamer past. Controleer tot slot of hij stevig genoeg op de grond staat. Maar welke kerstboom is nu het veiligst? Zonder twijfel een echte boom uit volle grond. Koop er een met wortels en geef die elke dag voldoende water. Zo drogen de takken en de naalden minder vlug uit en vatten daardoor minder snel vuur. Een kerstboom zonder wortels plaats je het best in een emmer met nat zand. Begin de boom zijn naalden te verliezen? Dan is het hoogtijd om hem af te breken!

Wat als het toch misgaat?

De kerstperiode is niet voor niets de meest risicovolle tijd voor brandongevallen in huis. Ook al omdat gourmet of fondue bij velen op het kerstmenu staat. Een ongeluk is vlug gebeurd. Wij raden je aan om nu alvast je voorzorgen te nemen en de brandpreventie in je huis te controleren. Want heb je wel de juiste middelen in huis, mocht het dan toch misgaan? Controleer elke kamer en haal minstens een van deze blusmiddelen in huis: Voor meer deskundig advies over brandveiligheid bij je thuis, contacteer ons gerust. Wij wensen jou alvast een prettig en vooral veilig eindejaar!
Video afspelen