logo somatifie

Hoe blus je kleine brandjes in de auto?

Contacteer ons

Na brand in je eigen huis is brand in je auto een van de ergste dingen om mee te maken. En omdat er brandstof in je auto zit, is er ontploffingsgevaar en kunnen er snel levensbedreigende situaties ontstaan. Het is dus zaak om je zo veel mogelijk te beveiligen tegen brand in je auto.

Oorzaken

Brand kan op allerlei manieren ontstaan: door een ongeval, door kortsluiting in het elektrische circuit, of door slordigheid: een gevallen brandende sigaret bijvoorbeeld. Ook een gloeiende sigarettenaansteker is al vaak de oorzaak geweest van een brandend voertuig. In de auto zitten ook nog eens veel brandbare materialen, dus een brand kan zich snel verspreiden.

Wat moet je doen?

Preventie

Allereerst is preventie, en een goed onderhoud van je auto belangrijk. Hiermee voorkom je dat onderdelen, ook in het elektrisch circuit, slecht functioneren, waardoor kortsluiting of grote hitte kan ontstaan.

Voor de veiligheid is het ook beter om de benzinetank niet helemaal vol te doen. Reden hiervoor is dat de benzine nog kan uitzetten als deze warm wordt.

Zorg altijd dat er een goede brandblusser in de auto is, in België is dat verplicht. Zorg dat hij op een goed bereikbare plaats in de auto is gemonteerd. Lees van te voren hoe je de brandblusser moet gebruiken, zodat je weet wat je moet doen als het nodig is.

Bestrijding

Zeker als de brand enige omvang heeft moet je allereerst het alarmnummer bellen, 100 of 112. Blijf rustig en laat iedereen uitstappen, zodra je een plek gevonden hebt om veilig te stoppen. Haal de sleutel uit het contact en trek de handrem aan.

Zelf blussen

Je kunt bij kleinere branden of rookontwikkeling de brandblusser van je auto gebruiken. Er zijn poederblussers en sproeiblussers. De poederblussers zijn het beste, maar hebben als nadeel dat ze je auto kunnen beschadigen omdat er zouten in zitten die je lak etc. kunnen aanvreten.

Omdat de capaciteit van de brandblusser beperkt is, moet hij rechtstreeks op de vuurhaard gericht worden. Bij een wat grotere brand kan het beter zijn even te wachten tot er meer mensen met blussers aanwezig zijn, zodat je de brand samen te lijf kunt gaan. Is er brand onder de motorkap, probeer dan te blussen door de grill, en open de motorkap zeker niet. Als je de motorkap opendoet kunnen er steekvlammen ontstaan, waardoor je gewond kunt raken.

Blus altijd met de wind mee en van boven naar beneden. Houd ramen en deuren van je auto zo veel mogelijk gesloten, om geen nieuwe zuurstof toe te voegen en de brand aan te wakkeren.

Als er sprake is van een grote brand dan kan het beter zijn je terug te trekken en te wachten op de brandweer, die de brand op een professionele manier kan blussen.

Na de brand

Denk er altijd aan je brandblusser opnieuw te laten vullen als je hem gebruikt hebt, ook als hij nog niet helemaal leeg is.

Meer informatie

Gelukkig zijn er tegenwoordig goede mogelijkheden om een brandje in je auto te bestrijden. Maar uiteindelijk is voorkomen altijd beter dan blussen, dus wees zuinig op je auto en onderhoud hem zorgvuldig!

Wens je meer informatie over de correcte brandblussers om in je auto te bevestigen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!