logo somatifie

Wat zijn de grootste oorzaken van brand?

Contacteer ons

Wie denkt aan oorzaken van brand, denkt vaak aan invloeden van buitenaf. Toch zijn het vaak de meest alledaagse dingen en handelingen die brand veroorzaken. Wil u brand voorkomen, dan is het in het kader van brandpreventie belangrijk dat u weet wat de voornaamste oorzaken van brand zijn. We zetten ze daarom even voor u op een rijtje.

Alledaagse dingen veroorzaken het vaakst brand

  • Roken is nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van woningbranden. Hoewel veel sigaretten een brandvertragend middel bevatten, is het vaak al te laat als u bijvoorbeeld in slaap valt. Uw sigaret mag dan wel uitdoven, de dekens of uw matras die naar aanleiding van de brandende sigaret zijn gaan smeulen, kunnen alsnog vuur vatten.
  • Koken is een plezier en is belangrijk in het kader van een gezonde voeding. Helaas is het ook een belangrijke oorzaak van brand. Overkokende olie of vet kan vuur vatten doordat het in aanraking komt met de warmtebron. Zelfs zonder overkoken kunnen olie en vet zo warm worden dat ze spontaan in brand vliegen. Gebruik NOOIT water als blusmiddel in dat geval. Zo verspreidt u het probleem over de gehele keuken. Zorg dat er in uw keuken een blusdeken aanwezig is en leg dat over de brandende pan.
  • Kaarsen zijn een andere klassieke aanleiding tot brand. Brand kan ontstaan door een kaars die te dicht bij een licht ontvlambare stof stond; maar ook bijvoorbeeld omdat de kaars is omgevallen of omdat ze onbewaakt werd achtergelaten. Blijf ALTIJD in de buurt van brandende kaarsen en spring er zorgzaam mee om. Kaarsen zijn gezellig, maar ook potentieel gevaarlijk.
  • Schoorsteenbranden blijven ook een belangrijke rol spelen in woningbranden. Eens per jaar uw schoorsteen laten vegen is echt essentieel. Roetophoping of vogelnesten kunnen een obstructie veroorzaken die op haar beurt brand in de hand werkt. Een schone schoorsteen vermijd ellende.
  • Aanstekers of lucifers horen niet in de handen van kinderen. Toch liggen met lucifers spelende kinderen regelmatig aan de oorzaak van branden. Een veilige houding ten opzichte van gevaarlijke, licht ontvlambare producten is belangrijk. Het maakt deel uit van uw brandpreventie.

Gezond verstand is de regel

Vele branden kunnen worden voorkomen door eenvoudigweg een aantal regeltjes in acht te nemen. Met wat gezond verstand komt u al een heel eind. Bovendien is het belangrijk om voorbereid te zijn, mocht er toch brand ontstaan. Een brand is erg verwoestend en emotioneel ingrijpendSnel en juist reageren is dus belangrijk. Daarin spelen de juiste bestrijdingsmiddelen een belangrijke rol. Maar ook op tijd gewaarschuwd worden is belangrijk. Investeer dus in rookmelders, ze kunnen het verschil maken tussen een makkelijk te bestrijden vuurtje en een oncontroleerbare, uitslaande brand.

Hebt u vragen over brandpreventie en brandbestrijding? Neem dan contact met ons op. SomatieFIE beschikt over de nodige expertise om u deskundig te adviseren over een efficiënt en totaal brandveiligheidsbeleid.