Is uw horeca dampkap beveiligd tegen brand?

Contacteer ons

Hoe zit het met de brandveiligheid van uw horeca dampkap?

Goede vraag, hé! Want wat is dat dan, een brandveilige dampkap? En waar bent u wettelijk toe verplicht als horeca-uitbater?

Bij SomatiFIE staan we al jaren in voor de beveiliging van dampkappen (en onderliggende toestellen) in de horeca. Helaas stellen wij vast dat er nog heel wat onduidelijkheid heerst rond de wettelijke verplichtingen over brandveiligheid in professionele keukens. Erg jammer, want wanneer de schade van een brand voorkomen kon worden door een verplicht blussysteem, weigeren verzekeringen elke uitbetaling.

Om u hiervoor te behoeden, geven we u graag de nodige informatie over uw verantwoordelijkheden en de consequenties indien uw keuken niet voldoende beveiligd is. Want een ongeval waarbij uw dampkap niet conform was, dat wilt u te allen tijde vermijden, toch?

Automatisch blussysteem in de keuken

Uw wettelijke verplichtingen liggen vast in het KB Basisnormen. Hier leest u dat elke dampkap in de horeca uitgerust moet zijn met een automatisch blussysteem als er een friteuse onder staat en het volledige keukencompartiment niet 100% gescheiden is met een brandweerstand van 1 uur t.o.v. het restaurant of andere delen van het gebouw.

De praktijk leert ons echter dat volledig compartimenteren bijna nooit haalbaar is. Hierdoor moeten zowat alle keukens in België volgens de wet beveiligd worden met een blusinstallatie in de dampkap. Daarbovenop eist de plaatselijke brandweer vaak ook dat andere toestellen (zoals braadsledes of grillades) mee geblust worden bij brand. Jaarlijks moet de blusinstallatie ook onderhouden worden.

Watermist blussysteem of een foamtrace installatie

SomatiFIE helpt u graag in uw zoektocht naar meer veiligheid in de keuken. Voor grootkeukens bieden we een uniek watermistsysteem aan.

Voor standaard keukens blinken we echter uit met onze foamtrace installaties. We zijn uniek in deze oplossing door de thermische lineaire detectie waardoor een snelle blussing verzekerd is. Daarnaast gebruiken we bij deze installaties een biologisch schuimvormend middel met een grote bluskracht, dat de oliën of vetten sterker koelt. Hierdoor is er een kleiner risico op herontbranding en is er na de blussing geen nevenschade.

Hulp nodig? Geef ons een seintje!

Heeft u verdere vragen rond deze wettelijke verplichting? Of wenst u vrijblijvend een offerte voor het plaatsen en/of jaarlijks onderhouden van een blussysteem in uw zaak? Neem zeker contact op. Wij helpen u graag!

Tel: 053/85 22 22   –   E-mail: horeca@somatifie.be