logo somatifie

Schuimblusser

Contacteer ons

Een schuimblusser is een onmisbaar toestel om kleine, lokale branden van vaste en vloeistoffen te bestrijden. Schuimblussers zijn licht, makkelijk te hanteren en heel effectief. SomatiFIE legt je graag uit hoe een schuimblusser werkt en waar je bij de aanschaf op moet letten.

Een schuimblusser hoort in elk interieur

Een schuimblusser is een brandblustoestel dat gevuld is met water en met een schuimvormend middel. Bij het blussen dekt de schuimlaag de brandhaard af waardoor de zuurstof wordt weggenomen. Schuimblussers zijn dus de ideale toestellen om kleine en beginnende branden van vaste stoffen te stoppen.

Dat zorgt voor een veelzijdig gebruik. In de wagen, thuis in de keuken, in de living of op kantoor, een schuimblusser is overal inzetbaar. En het toestel heeft nog meer voordelen!

De voordelen van een schuimblusser

Er zijn tal van redenen waarom je best een schuimblusser in de buurt hebt:

  • Compacte toestellen: Schuimblussers zijn heel compact. Er zijn al toestellen op de markt met een inhoud vanaf 1 liter. Daardoor kunnen ze makkelijk worden opgeborgen en zijn ze ook ideaal om mee te nemen. Let er natuurlijk wel op dat je het toestel op een makkelijk toegankelijke plaats zet. De specialisten van SomatiFIE adviseren je graag over de grootste risico’s op brand en meest geschikte plaatsen om een brandblusser te voorzien.
  • Lange blusduur: Doordat het water in je toestel wordt omgezet in schuim kan een schuimblusser een behoorlijke hoeveelheid brandwerend schuim afgeven. Daardoor is de blusduur van het toestel ook een stuk langer dan die van een poederblusser. Zo is een toestel met een inhoud van 6 liter gemiddeld pas na 50 seconden leeg. Anderzijds kan je met een schuimblusser geen gasbranden blussen, wat met een poederblusser wel kan.
  • Minder blusschade nadien: Een belangrijk voordeel van een schuimblusser is dat het schuim minder schade veroorzaakt aan de omgeving dan bluspoeder. Dat komt omdat het schuim vooral een laag legt over de brandhaard en amper indringt in de onderliggende materialen. Daardoor is de ruimte nadien makkelijker schoon te maken. In kantoorruimtes, keukens, auto’s of in omgevingen met waardevolle toestellen wordt dus aangeraden om voor een schuimblusser te kiezen.

Welke schuimblusser kies ik het best?

Het toestel dat best bij je past hangt natuurlijk af van het doel en de ruimte waarin je het wil gebruiken. Het lijkt evident dat je in je wagen geen schuimblusser van 50 liter zal plaatsen. Net zoals een toestel met een inhoud van 1 liter weinig soelaas biedt bij industriële branden.

Voor kantoren voorziet de wetgeving dat het toestel minimum een inhoud van 6 liter moet hebben. Maar in andere gevallen zal ook dat niet voldoende zijn. Als gespecialiseerde firma in brandpreventie kunnen wij je adviseren over de meest geschikte toestellen voor jouw situatie. Zo is het plaatsten van schuimblussers onderdeel van je volledige brandpreventieplan. Wij voorzien de toestellen van de nodige signalisatie, die overigens ook wettelijk verplicht is.

En hoewel een schuimblusser één van de makkelijkst handelbare brandpreventietoestellen is raden we toch aan om je medewerkers een blusinitiatie te laten volgen op een van onze opleidingen. Want brandpreventie is veel meer dan enkel blussen. Het gaat ook over voorzorgen om brand te voorkomen en evacuatie mocht het toch te laat zijn.

Tenslotte moet je je schuimblusser ook regelmatig laten controleren. Een opdracht waar wij bij SomatiFIE heel veel ervaring in hebben.

Wat bij brand?

Toch ergens brand uitgebroken? Tijd om aan de slag te gaan met je schuimblusser. Kijk eerst nog of de druk in de fles nog in orde is. De wijzer in de drukmeter moet in de groene zone staan. Vervolgens leg je één hand op het toestel en trek je met je andere hand de beschermpin eruit.

Om er zeker van te zijn dat het toestel optimaal werkt spuit je eerst even recht voor je uit. Dan weet je ook meteen op welke afstand van de brandhaard je beste staat. Normaal spuit een schuimblusser ongeveer 3 meter ver. Blus niet te dicht bij de brandhaard, door de kracht van de schuimstraal kan het vuur zich verder verspreiden. Blus rustig in een beweging van links naar rechts en terug om de omgeving van de brand ook van een schuimlaag te voorzien.

Waarom kiezen voor SomatiFIE?

 

Voor de aankoop van een brandblusapparaat vertrouwt u best op een ervaren en gespecialiseerde partner. Die vindt u in SomatiFIE. Wij kunnen enkele sterke troeven voorleggen:

  • Jarenlange ervaring
  • ISO- en VCA-gecertificeerd
  • Oplossingen op maat
  • (Brand)veiligheidsbeleid van A tot Z
  • Ruime catalogus, onderhoud, trainingen, audits
  • Eigen atelier

Heb je vragen over de plaatsing van schuimblussers in jouw bedrijf?
Ben je op zoek naar een betrouwbare partners in brandpreventie?

Neem contact op met SomatiFIE voor een vrijblijvend gesprek en een aanbod op maat.